Meibedevaart 2024

Wanneer

  • maandag 6 mei 2024 20u00 - 22u00
Kapel van Kerselare - KERZELARE , 9700 EDELARE
De maand mei is toegewijd aan Maria, dit is daarom de bedevaartmaand in Kerselare.
Bedevaart naar Kerselare
Op bedevaart naar Kerselare ga je alleen, met het gezin, met vrienden of in groep. Jaarlijks komen verschillende groepen, zelfs van ver en te voet.
Kerselare blijft een druk bezochte bedevaartplaats. Het hele jaar door is de kapel toegankelijk, in de meimaand zijn er heel wat vieringen gepland. Elk jaar is er een noveen met om 6.00 u. eucharistie en bezinning. Na elke eredienst is er de Mariaverering met het miraculeus beeldje.

Korte historiek

In 1441 plaatste de pastoor van Volkegem een houten beeldje van de 'Zoete Lieve Vrouw' aan zijn woning.
Na zijn dood in 1452 verhuist het beeldje in een kerselaar boven de Edelareberg. Velen komen er bidden en weten zich verhoord. AI in 1455 komt er een eerste houten kapelletje dat vier jaar later afbrandt. Het beeldje wordt gered. Op 3 mei 1460 wordt er een nieuwe kapel gewijd door Godfried, bisschop van Dagnum in Illurië en van ver komen de bedevaarders, ook Bourgondische, Oostenrijkse en Habsburgse vorsten.
In 1570 wordt naast de bestaande kapel een grotere kapel gebouwd. De volgende eeuwen met oorlogen, revoluties, bezettingen en momenten van vrede, groeiden de bedevaarten.
Talrijke mirakels werden genoteerd. In 1892 wordt Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare in een grootse plechtigheid gekroond. Het is de kapel van 1570 die op 21 februari 1961 volledig in de vlammen opgaat. De brand betekent niet het einde. Binnen de vijf jaar was er een nieuwe grotere moderne kapel, in beton, in de stijl van de tijd naar de plannen van de architecten Lampens en Lagasse.

Praktisch

Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Maarkedal
Parochie en LG Gewest
Prijs
gratis

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Meer activiteiten